12 MAI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASISTENȚILOR MEDICALI
Anul 2020, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea doamnei Florence Nightingale, a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) “Anul Internațional al asistentului medical și moașei”.
Oficial, Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali – creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere și pentru omagierea fondatoarei primei şcoli laice de asistenți medicali din lume – Florence Nightingale.
Pe 24 mai 2019, în cadrul celei de-a 72-a Adunări Mondiale a Sănătății, ce a avut loc la Geneva, s-a anunțat că anul 2020 va fi „Anul Internațional al Asistentului medical și moașei”.
Pentru prima data în istoria Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), națiunile lumii s-au unit în celebrarea importanței și beneficiilor aduse de profesiile de asistenți medicali și moașe, sănătății populației globale.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Adunării Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat:
“OMS este mândră să nominalizeze anul 2020 ca fiind “Anul Internațional al asistentului medical și moașei”. Aceste două profesii din domeniul sănătății sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni. Fără asistenți medicali și moașe, nu vom putea atinge „Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sau Acoperirea Universală cu Servicii Medicale”.
În timp ce OMS recunoaște rolul fundamental al asistenților medicali în fiecare zi, Anul 2020 este dedicat evidențierii sacrificiilor enorme și a contribuțiilor asistenților medicali și moașelor.
De asemenea, această inițiativă are în vedere recunoașterea activităților asistenților și moașelor din întreaga lume și pledează pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, în educația și dezvoltarea profesională continuă.
Președintele Consiliului International al asistenților medicali (ICN), doamna Annette Kennedy, a declarat că:
„Sper că desemnarea anului 2020 ca „Anul internațional al asistentului medical și al moașei” să fie un an decisiv pentru aceste profesii, să ne ofere o viziune asupra a ceea ce este, în epoca modernă, asistentul medical și cum poate lumina acesta calea către acoperire de sănătate și medicală universală.
Cele 20 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume sunt încântați să își vadă profesia recunoscută în acest mod. Doresc să îl felicit pe directorul general OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru grija și înțelepciunea sa, în a vedea beneficiile evidențierii contribuției asistenților medicali, în domeniul sănătății, precum și membrilor Adunării Mondiale a Sănătății (AMS), datorită cărora această viziune devine realitate.
Florence Nightingale își folosea lampa pentru a lumina locurile în care lucrau asistenții medicali și sper că desemnarea anului 2020 ca „Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei”, ne va oferi o nouă viziune clară a ceea ce reprezintă profesia de asistent medical în era modernă și a modului în care asistenții medicali pot lumina calea către Acoperirea Universală cu Servicii Medicale și asistență medicală pentru toți.”
Ṣi iată că, Anul 2020 ne-a adus pandemia de SARS-COV-2 – cea mai mare provocare globală cu care omenirea se confruntă de la cel de-al 2-lea război mondial până azi, prilej cu care ASISTENȚII MEDICALI și-au dovedit încă o dată rolul vital în funcționarea sistemului medical românesc și global.
În același timp, capacitatea asistenților medicali de pregătire profesională și reacție în caz de urgență este testată de actuala pandemie COVID-19.
Asistenții medicali oferă îngrijiri vitale în pandemia COVID-19, cu sacrificii uriașe personale, până la sacrificiul suprem al vieții.
Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de ASISTENȚII MEDICALI, care lucrează la întreaga dimensiune a educației și pregătirii lor.
Profesia de asistent medical înseamnă o carieră bazată pe știință, pe tehnologie, dar, mai ales, pe empatie, profesionalism, pe comunicare și muncă în echipa pluridisciplinară și echitate în sănătate.
ASISTENȚII MEDICALI sunt angajați în respectarea jurământului profesional și sunt esențiali în eforturile globale de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Asistenții medicali aduc o contribuție fundamentală la îndeplinirea obiectivelor naționale și globale legate de o serie de priorități în materie de sănătate, printre care acoperirea universală cu servicii de sănătate, sănătatea mintală și bolile netransmisibile, pregătirea și reacția la situații de urgență, siguranța pacientului și furnizarea de îngrijiri integrate centrate pe persoană, dar, mai ales acum, în pandemie, la îngrijirea pacienților infectați cu SARS-COV-2.
Nici o agendă de sănătate globală pentru controlul și învingerea pandemiei SARS-COV-2, NU poate fi realizată fără eforturile concertate și susținute de maximizare a contribuției resursei umane din domeniul asistenței medicale și a rolurilor asistenților medicali în cadrul echipelor de sănătate interprofesionale.
În spitalele din Județul Galați, în cabinetele de medicină de familie, în DSP Galați, în SAJ Galați, în asistența comunitară, în laboratoare, în farmacii, în toate unitățile sanitare gălățene, peste 4000 de asistenții medicali și-au îndeplinit datoria de a proteja sănătatea populației și de a îngriji oamenii bolnavi, dând dovadă de competență, profesionalism, de UMANITATE ȘI COMPASIUNE.
In această profesie, sacrificiul personal este inevitabil și este greu să muncești multe ore îmbrăcat cu combinezon, mască FFP3 sau N95, ochelari sau vizieră, halate impermeabile, două perechi de mănuși, sub mare stres și pericol de contaminare, fiind izolați de familie și copii.
Conducerea OAMGMAMR GALAȚI MULȚUMEȘTE TUTUROR ASISTENȚILOR MEDICALI, indiferent de specialitate, pentru modul profesionist în care își fac datoria în fiecare zi și îndreaptă gândurile bune de grabnică însănătoșire către asistenții medicali care s-au îmbolnăvit la datorie și sunt internați acum în spital și a căror luptă pentru sănătate este cea mai profundă expresie a sacrificiului.
Rostim o rugăciune cu lacrimi în suflet, pentru colegii care și-au pierdut viața la datorie, care au pus mai presus viața bolnavilor îngrijiți decât propria lor viață, lăsând în urmă copii și familii îndurerate și neconsolate.
Ne exprimăm RESPECTUL și APRECIEREA pentru întreaga activitate a TUTUROR ASISTENȚILOR MEDICALI, vă dorim MULTĂ SĂNĂTATE ṢI LA MULȚI ANI!